maanantai 20. toukokuuta 2013

Kirsikankukkaa ja kimonoa


Huterasta olostaan huolimatta mies lupautui eilen tulemaan kanssani Roihuvuoreen kirsikankukkia ihailemaan. Sunnuntaina 19.5. vietettiin tänä vuonna Suomessa hanamia, eli kirsikankukkien tuijottelua ja sen kauneudesta huumaantumista. Japanissa tapahtuma on yksi vuoden suurimpia juhlia ja tämä suomalainen, sukulaissieluinen tuleen tuijottava kansa ymmärtää ihan vain hiljaisen tuijottamisen päälle.

Toin Japanista tullessani mukanani myös pari kimonoa, -eikä matkalaukkuuni juuri muuta sitten enää mahtunutkaan. Olin jo hetken odotellut sopivaa tilaisuutta kokeilla kimonon pukemista, ja mikäpä olisi ollut parempi tilaisuus kuin kirsikankukkajuhla!

Mitä kimonon kanssa sitten tarvitaan? Ensinnäkin tietysti itse kimono ja obi, asuun kuuluva leveä vyö. Jotta kimono pysyisi kutakuinkin kohdillaan, se sidotaan kiinni pitkillä, pehmeillä, usein puuvillasta valmistetuilla vöillä koshihimoilla. Näitä tarvitaan vähimmillään kaksi, tosi taitaja saattaa pärjätä jopa yhdellä. Komeuden alle laitetaan joko suojaava alusvaatetus tai kuten minä tein: polyesteristä valmistettu ja siksi helposti käsinpestävä nagajuban eli aluskimono. Sen on tarkoitus suojata kallisarvoista silkkistä kimonoa hieltä ja tahroilta sekä pitää kimono paikoillaan.

Onnekseni nagajubanin edellinen käyttäjä oli valmiiksi ommellut siihen han-erin, eli suojakauluksen. Tehtäväkseni jäi ainoastan pujottaa sen sisälle eri-shin, kovike joka pitää kauluksen kauniisti muodossaan ja niskan hivenen näkyvissä. 

Vihdoin pääsimme solmimaan obia, joka osoittautui kinkkisemmäksi kuin kuvittelin. Aluksi valitsin aivan liian monimutkaisen, leveän maru obin johon tarvittavaa "tyynyä", eli obi-makuraa en edes omistanut. Luovutin ja vaihdoin epämuodollisempaan (vaatimattomampaan) hanhaba obiin ja miehen avulla saimme hiki hatussa lopulta vaaditun rusetin väännettyä ja käännettyä. Videolla se näytti helpolta, mutta todellisuudessa jäykkä ja kankailla kovitettu obi on ähkimisen ja puhkumisen takana saada ylle.

Obin alle olisi minunkin tullut laittaa obi-ita, joka on kovasta pahvista valmistettu kovike joka sekä lyttää vatsaa että pitää obin sileänä. Pukeutumisessa kului kuitenkin niin paljon aikaa ja kun viimein olimme saatua obin sidottua, etten uskaltanut pujotella muutenkin liian suurena ostettua koviketta paikoilleen. Toinen vaihtoehto on datejime, leveä ja jäykkä alusvyö joka auttaa kimonon kiinnityksessä, mutten ole ehtinyt vielä tilata sitä. Menimme siis melko minimikokoonpanolla.

Omistan myös sieviä obiageja, huivimaisia kankaita jotka peittävät mainitsemani obimakuran, mutta luonnollisesti niille ei tällä erää löytynyt käyttöä. 

Olin sentään ostanut sievän obijimen, eli obin päälle sidottavan nyörin joka teki siitä edes hieman juhlallisemman.

Kimon päälle puetaan usein haori, happitakkinakin tunnettu lyhyt kimono. Omalla kohdallani loppuivat varat ja tilat, joten jätin tämän hankinnan toiseen kertaan ja tyydyin ihan Suomesta hankittuun pashminahuiviin.

Koko komeuden kanssa laittautuminen vein niin huomioni, että unohdin ottaa kuvia. Onnekseni mies otti pari kuvaa joista näkee kimonon yllä. Laukku saattaa olla hivenen epäkorrektisti joko hääkukkaro hakoseko tai toivoakseni ihan vain hienompi kimonolaukku kuten sukiya-bukuro.Muodollisemmat, korokepohjaiset Zōri-sandaalit jäivät hankkimatta, sillä koon 38 jalkani oli auttamatta liian suuri ja leveä paikalliseen lestiin. Näin ollen myöskään valkoisia sorkkasukkia eli tabi-sukkia en saanut. Päätinkin reteästi yhdistää länsimaiset paksupohjaiset sandaalit pukuun. 

Seuraavalla kerralla lupaan muistaa ottaa kuvia kimonon eri osista ja pukeutumisesta. Ei se ihan ydinfysiikkaa ole, mutta läheltä hipoo!

2 kommenttia:

 1. Mukavaa että miehesi lähti mukaasi. Ja onpas kaunis asuste :-D Eipä olisi arvannut mitä kaikkea sen alta löytyykään. Ja taas yksi syy miksi en uskalla lähteä Japaniin jos siellä 38 on auttamattoman suuri kengännumero... Oliko kirsikankukkajuhlassa paljonkin kimonottaria? Entä yhtään samuraita? :-)

  VastaaPoista
 2. Ainakin jonkinlainen samuraikostyymi taisi ihan kisatakin pukukisassa. :) Paljon oli niitä puisen miekan harrastajia olisiko kendo? Myös aikidon harrastajia taisi näkyä.

  Enkä suinkaan ollut ainoa kimonossa! Kyllä näitäkin asuvalintoja näkyi ihan kivasti.

  Japani olisi teille kyllä aika superhyvä kohde. Ensinnäkin: japanilaiset rakastavat lapsia, joten kaksosten kanssa saisitte varmaan ihan extramegasuperhyvä palvelua kun se muutenkin pelaa joka tasolla. Huolimatta suuresta väkimäärästä liikkuminen on helppoa ja esim. Tokiossa julkisissa pysäkit kuulutetaan myös englanniksi. Apua saa aina ja pulaan joutuminen on lähes mahdotonta.

  Kenkiä nyt en itsekään sieltä ostanut, mutta muuta kivaa sieltä kyllä löytyy. :)

  VastaaPoista